Andre faktorer som kan spille inn. Det er jo verdt å tenke litt på...

Det er ikke noen hemmelighet at vi ofte befinner oss i miljøer som er dårlige. Andre faktorer som røyking, piller og annen forurensning kan være med på å utvikle/forverre crohns sykdom.

Crohns og røyking passer visst dårlig sammen. Dette har jeg bare lest, og har selv ingen erfaringer med det. Ingen i familien min, inkludert meg selv, røyker, så jeg kan ikke si om det stemmer eller ikke. Det jeg heller vil si er hva jeg har lest om dette emnet.

Det jeg har lest er litt forskjellig, men når vi får oppsummert det, koker det hele ned til at røyking ikke er bra for deg (det kom sikkert som et sjokk på de fleste!!). Men det sies at Røyking dobler risikoen for å få Crohns sykdom. Det høres veldig dramatisk ut, men det er ganske forklarende at røyk og andre stoffer fra en cigarett i kroppen din ikke er bra, og det kan heller ikke være bra for hverken immunforsvaret eller andre ting. Passiv røyking i barndommen øker også risikoen. For personer som allerede har sykdommen vil røyking øke risikoen for oppblussing igjen av crohns. Årsaken til hvorfor akkurat røyking kan doble risikoen for å utvikle crohns har jeg ikke klart å finne, men tobakksrøyk inneholder over 3000 forskjellige kjemiske substanser, så det er en god del å ta av!

Det som er litt rart er at det sies at røyking faktisk kan ha en god effekt på ulcerøs kolitt...forstå det den som kan, men det har muligens noe med tykktarmen å gjøre har jeg tenkt ihvertfall, i og med at ulcerøs kolitt kun sitter der.

Andre steder har jeg sett at røykeslutt hos noen med crohns har forverret tilstanden. Det er noen som har sluttet, og vips, så flyr de på toalettet mye mer enn hva de gjorde før de sluttet. Men hvis du tenker litt etter så er det ganske stressende for kroppen å slutte og røyke. Man blir røykesugen og urolig. Sjansene for at det er det som har forverret situasjonen er større enn at det er selve røykesluttingen som har forverret det. Men i de tilfellene der skal det visst ha roet seg litt ned med tiden, bare så det er sagt... Så alt i alt bør du vel helst holde deg unna røyking, punktum!

Andre faktorer som visstnok spiller inn er arv. Da jeg fikk greie på det, tenkte jeg "hvis dette er arvelig, hvorfor har ikke noen i familien min det da? Og hvis det er arvelig, hvorfor får ikke hele familien til en med crohns den samme sykdommen?" Men jeg undersøkte litt videre og fant ut av at ifølge studier i Sverige, Danmark og Storbritannia spiller arv en stor rolle i om du utvikler crohns sykdom eller ikke. Jeg har lest at genetiske faktorer forklarer ca. 20-50 % av Crohns sykdom-tilfellene i følge de studiene. Det vil si at de resterende 50 % kommer av andre ting enn det genetiske. Hvis du da røyker, som absolutt kan ha noe med de resterende 50 % å gjøre, har du da altså doblet sjansen til å utvikle crohns sykdom. Jeg synes det er ganske skremmende og noe man bør tenke på hvis man røyker...

Andre faktorer kan være:

  • p-piller, kan øke risikoen for å utvikle crohns sykdom hvis man bruker det lenger enn 5 år.
  • alkohol, er veldig individuelt (som det meste andre) for folk med crohns. Etter hva jeg har skjønt, får alle crohns pasienter beskjed om å holde seg unna alkohol, hvertfall i store mengder, av legen sin. Men du vil også finne folk som mener at det faktisk har hatt en god effekt på crohns sykdommen sin.
  • kosthold, har vært nøye studert, men dem har ikke klart å komme til noen form for beviser at kosthold skal ha noen innvirkning på crohns sykdom. Det de derimot sier er at mennesker reagerer forskjellig på all mat, og at hvis du plukker ut 20 forskjellige personer på gaten, vil alle kunne si en ting de har spist som de har erfart er dårlig for fordøyelsen deres, men det er lite sannsynlig at du vil få mange like svar.
  • til slutt finnes det noen andre faktorer man spekulerer i om kan ha en innvirkning eller være en årsak til utvikling av crohns. Men disse er man veldig usikre på enda, og man har ingen klare beviser og derfor velger jeg å ikke skrive dem her...

    Synes du det er nok med fakta og svake beviser om andre faktorer som kan ha en innvirkning/være en årsak til crohns sykdom? Klikk her for å komme tilbake til Morbus crohn siden, eller klikk her for å abonere på et helt gratis nyhetsbrev jeg sender ut én gang i mnd for å kunne holde deg oppdatert på hva som er blitt endret på nettsiden, hva som er blitt lagt til av nytt stoff, og hva mine fremtidige planer er for den.
    For å komme tilbake til førstesiden til crohns sykdom fra siden du nå er på, andre faktorer, kan du bare klikke her...