Antoni Lesniowski

Antoni Lesniowski er navnet på mannen som er kreditert for å ha publisert det som kan være de aller første beskrivelsene av morbus crohns sykdom. Han var en polsk kirurg som ble født i 1867. Etter å ha fullført universitetet i Warsawa i 1890, dro han videre til Berlin hvor han studerte. Fra 1892-1912 jobbet han som en kirurg på Infant Jesus Hospital i Warsawa.

A. Lesniowski var en urinolog spesialist, men til tross for det ble han altså kreditert for å ha publisert det som kan ha vært de aller første beskrivelsene på det som senere ble kjent som crohns sykdom. Han slapp ut en artikkel 10. mai 1903 i den ukentlige medisinske avisen Medycyna, hvor han beskrev flere tilfeller med tarmsykdommer. Han konkluderte med at i minst ett av de tilfellene hadde de mistenkt en kronisk inflammatorisk prosess i mageveggen.

Senere skrev han tre nye artikler fra 1903-1905 som han publiserte i Pamiętnik Towarzystwa Lekarskiego Warszawskiego, eller Krønikern om Warsawa Medisinske Forening, hvor han i alle tre tilfellene beskrev det som senere ble kjent som crohns sykdom. Det finnes dog i dag ingen avgjørende bevis for at dette stemmer. Men i 1934 ble sykdommen igjen beskrevet, men denne gangen av en annen mann enn Antoni Lesniowski...

A. Lesniowski var direktør på Warsawa's St Anthony Hospital fra 1912-1914, før han ble sjef for den kirurgiske avdelingen ved sykehuset Holy Ghost Hospital i Warsawa. Det var han frem til 1919. Fra 1919-1936 var han professor i kirurgi ved Universitetet i Warsawa. Lesniowski døde i 1940, men rakk før den tid også å gi ut en lærebok om generel kirurgi.
Klikk her hvis du vil tilbake til førstesiden på crohns sykdom...