Crohns og trening

Crohns og trening passer ikke alltid like godt sammen. Dette vet jeg veldig mye om, for jeg trente veldig mye før jeg fikk crohns sykdom. Etter jeg ble syk, sluttet jeg å trene fordi jeg ikke orket, noe som igjen gjorde meg ganske nedfor...

Jeg liker å trene og å presse meg selv, og derfor ble jeg veldig lei meg da jeg ble syk. Etter jeg fikk crohns sykdom har jeg ikke vært istand til å trene like mye, og jeg har måttet slutte med å spille fotball, noe jeg har holdt på med lenge. Dette fordi det åpenbart ikke er like lett å holde på like aktivt når man må fly på toalettet x antall ganger i løpet av en dag, i tillegg til at jeg rett og slett ikke har like mye energi som før.

Jeg kunne bestemme meg for å trene en dag, men da ble jeg veldig sliten og dårlig dagen etter, og dette gjorde at jeg til slutt valgte å droppe treningen da crohns sykdommen var på det verste. Det var rett og slett ikke mulig for meg å holde på med crohns og trening.

Jeg følte meg veldig fanget og at jeg ble holdt igjen. Men da crohns sykdommen var på sitt verste og jeg følte meg veldig dårlig, leste jeg flere steder at trening bare var bra for deg hvis du hadde crohns sykdom. Det var hvis du orket, selvfølgelig. Samtidig bekreftet legen min dette. Han anbefalte meg om å prøve å gå meg noen turer og slikt. Det var i grunn litt annerledes trening enn hva jeg var vandt til, men jeg tenkte at jeg kanskje kunne prøve å sykle litt bare for å holde meg i bevegelse. Men det gikk veldig tregt i starten og jeg orket fortsatt lite.

Men så ble jeg bedre, og jeg begynte samtidig å trene litt lett. Det gikk greit, men jeg måtte ta det veldig pent til å begynne med. Så trappet jeg sakte, men sikkert opp, og til slutt syklet jeg ca. 5 km på 20 min. Dette var klar forbedring for meg, men jeg var selvfølgelig ikke på nivået jeg hadde vært på før jeg fikk crohns sykdom enda, men jeg jobber mot det hele tiden.

Og har treningen gjort slik at jeg føler meg bedre? Vel, jeg kan ikke si om det er det som har gjort det eller noe annet, men jeg tror det er en kombinasjon av en hel masse ting jeg har endret på og som jeg holder på med. En av de tingene er at jeg spiser veldig sunt. Så, trening er en del av "pakken" som har hjulpet meg til å bli bedre, og jeg er overbevist om at hvis jeg fortsetter i det sporet jeg er i nå, vil jeg om ikke altfor lenge klare å bli helt symptomfri fra crohns sykdom.

Så, hvis du orker er crohns og trening absolutt en kombinasjon du bør prøve ut. Jeg tror ikke at man kan bli merkbart bedre kun av å trene, men for folk som liker å trene og slikt, får man en godfølelse av å holde seg i form, samtidig som det er sunt for kroppen din! Og det tror jeg kan bidra til at du etter en stund kan føle deg bedre.

Men som jeg sa til å begynne med på denne siden, så går crohns og trening dårlig sammen hvis crohns sykdommen din er "hissig" og man må selvfølgelig se an formen før man legger ut på en hard treningsøkt.
For å komme til startsiden til crohns sykdom fra crohns og trening, klikk her...