IBD=Inflammatory bowel disease

Da jeg var til undersøkelse for første gang med crohns sykdom, som for øvrig faller under IBD, gikk legene litt frem og tilbake på diagnosen min. Først hadde jeg crohns, så hadde jeg ulcerøs kolitt, som også faller under den samme betegnelsen, før de bestemte seg igjen for at jeg hadde crohns. Det ble etter hvert ganske forvirrende for jeg visste lite om begge sykdommene og kunne ingen forskjeller på dem.

Jeg kan ikke si jeg ble mindre forvirret da jeg prøvde å undersøke litt på egenhånd om alle disse forskjellige sykdommene. Jeg ramlet over ord/betegnelser som IBS, IBD, proktitt osv. Det ble rett og slett for mange nye ord! Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, Proktitt, IBD, IBS ..."hva er alt det her??", tenkte jeg. Men jeg tenkte også at det egentlig var det samme, bare jeg fikk en pille som gjorde meg bra igjen. Men der bommet jeg grovt...

Jeg kan tenke meg at om du ikke var like forvirret som meg, hadde du nok ikke helt kontroll på alle ordene og betegnelsene i starten du heller...Og det dukker fortsatt opp ord/betegnelser som er nye for meg, som for eksempel mikroskopisk kolitt. Det bare ballet på seg hele tiden, så da legene til slutt bestemte seg for at jeg hadde crohns sykdom, ga jeg blaffen i alle de andre betegnelsene og begynte å lese om ting som hadde med crohns å gjøre. Det var jo tross alt det jeg skulle kjempe mot.

I starten virket det hele kjempe forvirrende, men etter hvert begynte jeg å forstå forskjellene på de forskjellige betegnelsene. Det er ikke så vanskelig, men bare veldig lite som skiller de forskjellige fra hverandre.

I starten da legene surret frem og tilbake på hva jeg kunne ha, tenkte jeg at de var veldig slurvete, og at de måtte da kunne se forskjell på forskjellige sykdommer..? Men etter hvert som jeg har undersøkt litt selv og funnet alle disse begrepene skjønner jeg likevel at det kanskje ikke var så lett, og hvorfor jeg måtte undersøke alt mulig i starten.

Jeg var veldig frustrert i starten av sykdommen, for det virket som om ingen visste noe særlig om noe i det hele tatt. Og til tider virker det fortsatt sånn. Men det forskes mye på dette området, og jeg er sikker på at man vil finne en måte å helbrede oss "usynlige syke" til slutt!
Vil du tilbake til førstesiden på crohns sykdom, klikker du her...