IBS=Irritable bowel syndrome

IBS står for Irritable Bowel Syndrome, eller irritabel tarm syndrom som man sier på norsk. IBS er altså ikke det samme som IBD.

Betegnelsen Irritable Bowel Syndrome bruker legene når de ikke helt klarer å finne ut av hva som feiler deg. Det vil si at du kan ha mye problemer med magesmerter, kvalme, avføring osv, men på undersøkelsene dine finner ikke legene de typiske tegnene (som for eksempel betennelse i tarmen, som ikke er et Irritable Bowel Syndrome symptom) til andre sykdommer under IBD, som crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Det vil derimot ikke si at ingenting feiler deg og du er helt bra, for har man ofte diaré, er kvalm, og sliter generelt med magen er ikke alt ok.

Noen mener at enkelte leger ofte ser på Irritable Bowel Syndrome som en "bagatel" i og med at det i hovedsak ikke er noen svært farlig sykdom, men mange med Irritable Bowel Syndrome har det ganske vondt. Enkelte "eksperter" på sykdommen mener at folk med irritable bowel syndrome har et overfølsomt mage-, og tarmsystem. Det kan jo derfor være lurt å tenke litt mer på hva man spiser og drikker hvis man har irritable bowel syndrome, selv om det ikke er bevist at kosthold har noe med saken å gjøre.

Hittils er det som med alle andre mage-, og tarmsykdommer ingen kjent kur for å fikse dette problemet, men man anbefaler å legge om kostholdet sitt, ta medisiner og mange mener det også hjelper med timer hos psykolog. Det siste er for at stress kan være en faktor som spiller inn hos folk med Irritable Bowel Syndrome.
Klikk her for å komme tilbake til førstesiden på crohns sykdom