Mikroskopisk kolitt

Mikroskopisk kolitt har lenge blitt sett på som en svært uvanlig sykdom. Men idag er det flere og flere som får diagnosen, grunnet større oppmerksomhet rundt sykdommen. Den ble for første gang beskrevet i Sverige i 1976.

Det er også i mikroskopisk kolitt en betennelse i tykktarmen, som ved ulcerøs kolitt (klikk her for å lese mer om ulcerøs kolitt), men det er ikke en infeksjon med bakterier og/eller virus. Har du langvarig vanndig, ublodig diaré, kan det hende du har denne sykdommen, for det er slike symptomer som karakteriserer den. Folk med denne sykdommen er i hovedsak over 60 år.

Årsaken er (som du sikkert allerede har skjønt) ukjent, men man tror det skyldes en immunologisk reaksjon i slimhinnen.

Stort bruk av medisiner er ofte ikke aktuelt. Den regnes med å "gå over av seg selv", og derfor vil de helst ikke gi deg noen medisiner. Forskerne vet uansett ikke hvilken behandling som hjelper best enda, men jeg går ut ifra at dem jobber med saken. Men som sagt så går den vanligvis spontant bort av seg selv.

Mange er uansett veldig plaget, og antidiaré-midler som Imodium brukes ganske ofte. Men ved svært store plager kan det hende du kan få samme betennelsesdempende medisiner som ved crohns sykdom og ulcerøs kolitt.
Klikk her for å komme tilbake til førstesiden av crohns sykdom