Morbus crohn = MC

Slik ser vi ut...

Morbus crohn sykdom er en svært alvorlig autoimmun fordøyelsesykdom som ødelegger livskvaliteten din. Hver eneste gang jeg sier eller hører ordene "crohns", "morbus crohn" eller "crohns sykdom" osv kjenner jeg at jeg blir veldig irritert. Jeg hater de ordene, noe du med sykdommen helt sikkert kan kjenne deg igjen i.

Den dagen jeg fikk vite at jeg hadde crohns sykdom, en av de dårligste dagene i mitt liv, ville jeg vite mest mulig om den. Jeg var i militæret på den tiden og kilder til å skaffe informasjon var begrenset. Jeg fikk en haug med brosjyrer av legen og jeg leste hver og en av dem.

I starten trodde jeg morbus crohn var mannen som oppdaget sykdommen, og derfor hatet jeg han fordi jeg forbandt han med selve sykdommen som jeg naturlig nok hater. Morbus crohn var nr. 1 på hat-lista mi. Når jeg skriver det nå må jeg trekke litt på smilebåndet, for vi skal jo være glad for at det var noen som oppdaget denne sykdommen, selv om det sikkert hadde blitt gjort før eller siden likevel. Så jeg kunne ikke gå rundt å hate morbus crohn fordet. Og derfor er han ikke på 1. plass på hat-lista nå lenger!

Men jeg undersøkte litt videre og fant til slutt ut av at personen som oppdaget morbus crohn sykdom ikke het morbus crohn. Den aller første til å rapportere om morbus crohn sykdom het faktisk ikke Crohn engang. Han het nemlig Antoni Lesniowski, han var polakk og var den første til å rapportere om det som senere ble kjent som den autoimmune sykdommen Crohn's disease. Burrill Bernard Crohn var derimot den som fikk morbus crohn sykdom oppkalt etter seg. Han var, sammen med sine to kollegaer, Dr. Leon Ginzburg og Dr. Gordon Oppenheimer, den første til å beskrive selve sykdommen.

Fakta om morbus crohn sykdom skulle du sikkert, som meg, gjerne visst mer om. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har spurt forskjellige mennesker, inkludert leger, spørsmål om sykdommen og rundt morbus crohn sykdom, men bare endt opp med svar som "det vet vi ikke helt", "det kommer litt an på", "morbus crohn sykdom er veldig individuel" osv. Det er greit nok, for vet man ikke mer om den, så vet man ikke mer om den. Men det hjelper meg like lite fordet! Du har sikkert blitt like frustrert som jeg har vært til tider over ting du ikke har fått oppklart og funnet ut av? Helt sikkert...men derfor skal jeg sette opp en liten liste om fakta om selve sykdommen. Mye av det her vet du nok fra før, men les igjennom likevel da vel? Det kan jo hende det dukker opp ting som er nytt for deg. (må bare på forhånd si unnskyld hvis denne fakta delen blir litt tør! er ikke så lett å gjøre den morsom akkurat..)


Og slik ser tarmene ut...

Morbus crohn sykdom:

 • går under kategorien IBD (inflammatory bowel disease). Det finnes forskjellige sykdommer som går under IBD. De mest kjente av disse er ulcerøs kolitt, crohns sykdom og uspesifisert kolitt (hvis du har uspesifisert kolitt vet man ikke helt sikkert hvor betennelsen(e) sitter, noe som er ganske sjeldent). Hvert år diagnostiseres det ca. 800 nye tilfeller av IBD i Norge fordelt på 600 tilfeller av ulcerøs kolitt og ca. 200 tilfeller av crohns sykdom. Man runder av på disse tallene, og derfor når jeg skriver ca. vil de resterende utgjøre de som får uspesifisert kolitt.

 • er en autoimmun sykdom, det vil si at immunforsvaret går til angrep på kroppen. Med andre ord, det overreagerer på noe. (samme skjer i allergier, kroppen overreagerer på noe)

 • har betennelse et sted i fordøyelseskanalene fra munnhulen til endetarmen, men mest vanlig i overgangen mellom tynn-, og tykktarm og i øvre del av tykktarmen.

 • kan hos noen forårsake fistler. Fistler dannes når betennelsen setter seg i hele tarmveggen som igjen fører til forsnevringer eller åpninger fra tarmen. Dette kalles altså fistler og er ikke bra.

 • har ingen kjent årsak, enda... Det regnes med at arv og miljø spiller inn, men man er, (som vanlig) ikke sikre på dette. Man er dog rimelig sikre på at arv spiller en stor rolle, ettersom man kjenner til spesielle gener som gjør det lettere for en person å utvikle sykdommen.

 • behandles som oftest med medisiner som demper kroppens forsvar, eller immunforsvar.

 • har ingen kur, enda... Det vil si at man enda ikke vet hvordan man skal få deg 100% frisk etter du har fått crohn's. Men man kan leve et normalt liv hvis man har en god effekt av medisinene eller andre behandlingsformer.

 • ser ut til å slå ut hos de fleste diagnotisert med sykdommen i en alder av ca. 20 år, og ca. 60 år.

 • kan lettere utløses ved stress.

 • er ikke bevist at det har noe med mat å gjøre.. (hmm..)

 • vanligste symptomer er: diaré, blod i avføringen, slimete avføring, magesmerter, utmattethet/slapphet, kvalme, feber, dårlig matlyst, generell sykdomsfølelse, ledd-, og muskelsmerter, vekttap (enkelte vil ikke plages med vekttap, til tross for akutt diaré flere ganger daglig), oppblåst og øm mage samt luftproblemer, i noen tilfeller veksling mellom diaré og forstoppelse, jernmangel som følge av diaré, abscesser, fistler og innsnevringer i tarmene som kan føre til sterke smerter og oppkast. Alt dette er symptomer på morbus crohns sykdom, og i tillegg kan man få andre symptomer fra de forskjellige medisinene man tar

 • behandles oftest med medisiner som slår sykdommen kraftig ned i en kortere periode (kortikosteroider, disse kan være Prednisolon eller Prednison), gjerne i tillegg til andre medisiner som demper ned immunforsvaret som Imurel, Puri-Nethol, Methotrexat eller Sandimmun (disse virker svært sakte inn. Det kan ta opp til 3 mnd før de når sin fulle effekt), for så å gå over eller kun fortsette med de medisinene som demper immunforsvaret og som er litt mildere mot kroppen. Kortikosteroider har ingen plass som vedlikeholdsmedisiner. Andre medisiner brukes for å prøve og ikke la crohns sykdom komme tilbake. De nyeste behandlingsmetodene rundt crohns sykdom er å få antistoffer rett inn i blodet (Humira og Remicade). Dette må man gjøre på et sykehus.

 • fører til operasjoner i enkelte tilfeller. Disse kan ha gode resultat, og man kan bli kvitt plagene sine. Men det må sies (som vanlig) at ingen garantier gis, og man kan oppleve at plagene kommer tilbake igjen etter en periode. Må man ta en operasjon er det ofte at man også får utlagt tarm, eller stomi. Man kan i noen tilfeller legge tarmen tilbake igjen etter en tid.

  Hvis du ikke har abonnert på mitt gratis nyhetsbrev enda, så gjør det nå da vel!

  På den måten får du én gang i mnd et nyhetsbrev fra meg som forteller deg om endringer jeg har gjort på siden, nytt stoff som har blitt lagt ut og om fremtidige planer for www.crohns-sykdom.com.
  Klikk her for å komme tilbake til førstesiden på crohns sykdom