Proktitt, eller ulcerøs proktitt

Proktitt er en sykdom ganske lik ulcerøs kolitt. Forskjellen er at det kun er betennelse i endetarmen. Har man ulcerøs kolitt vil betennelsen sitte i hele tykktarmen, inkludert endetarmen, noe som altså ikke vil skje med denne sykdommen. Både ved denne sykdommen og ulcerøs kolitt sitter betennelsen i tarmslimhinna. Det finnes to hovedårsaker til denne sykdommen:

 • det kan være en seksuelt overført sykdom, altså en kjønnsykdom

 • det kan være en variant av ulcerøs kolitt eller crohns sykdom

  Innholdet på denne siden går utifra den siste grunnen

  Det finnes ingen kur som kan helbrede denne sykdommen heller, men man kan bli symptomfri i flere år av gangen. Selv om denne sykdommen er svært plagsom for de som har den, oppleves det likevel mindre plager enn hva de med ulcerøs kolitt har, i og med at betennelsen sitter i et mindre område.

  I noen tilfeller kan denne sykdommen utvikle seg til å bli ulcerøs kolitt, men det må ikke nødvendigvis være sånn. Andre ganger kan betennelsen "brenne ut" av seg selv, og plagene blir borte.  Symptomer:

 • smerter når man er på do

 • sårhet i analkanalen og rektumområdet

 • følelse av at du ikke har fått tømt deg skikkelig etter at du har vært på do

 • ufrivillige krampetrekninger i tarmen og endetarmen når du er på do

 • blødning og eventuelt utflod fra endetarmen

  Medisiner som blir brukt til å behandle sykdommen varierer litt fra person til person. Det er vel egentlig fellesnevneren i alle disse sykdommene, og det er derfor det ikke er lett å bli kloke på dem. For å forsøke å lindre symptomene ved sykdommen, brukes det i større grad medisiner som settes som klyster direkte på det betente området. Noen medisiner som brukes er: Colifoam, Asacol stikkpiller, Asacol tabletter, Prednison, Prednisolon, Mesasal tabletter, Asacol, Proctosedyl, Pentasa stikkpiller og Entocort. Vil du vite mer om ulcerøs kolitt, som ofte kan bli forvekslet med ulcerøs proktitt, så kan du klikke her...
  Klikk her for å komme tilbake til førstesiden til crohns sykdom