Hva er stomi?

Ordet stomi betyr munn eller åpning og brukes vanligvis ved en kunstig kroppsåpning. Da er enten tarm eller urinvei ført ut til overflaten av huden.

Har man IBD og man blir nødt til å operere kalles det stomi. Man får da utlagt tarm og må gå med en pose på magen. Posen sitter da der hvor du har operert. Er det tykktarmen man må legge ut, kalles det for colostomi. Dette gjelder da i hovedsak de med ulcerøs kolitt, som er en av sykdommene under betegnelsen IBD, men det kan også hende at man må operere tykktarmen hvis man har crohns sykdom, i og med at betennelsen da kan sitte i tykktarmen i tillegg til et annet sted i fordøyelseskanalene. Crohns sykdom går også under betegnelsen IBD.

Legger man ut tynntarmen, kalles det ileostomi, noe man også gjør hvis man har crohns sykdom. Legger man ut urinveiene, kalles det urostomi.

Pose på magen er nødvendig for å fange opp avføring eller urin, ettersom hva man har operert, og posen limes da fast på huden og man må skifte den regelmessig selv. Konsistensen på avføringen er forskjellig fra colostomi til ileostomi. Den er da fast ved colostomi, og væske lignende ved ileostomi.

Etter en slik operasjon får man veiledning om hvordan man skal stelle utstyret av en som jobber på sykehuset. Det er nemlig viktig at alt sitter som det skal for å unngå sår, lukt, lekasjer osv. Men utstyret man får idag er svært hudvennlig. Det finnes også forskjellige typer poser som tømbare poser, ikke tømbare poser, endelte og todelte poser og poser med luktfilter.

Livet etter man har fått en slik pose på magen, kan være tøft i starten, og det kan ta tid før man vender seg til det. Likevel kan man leve som man gjorde før operasjonen, og reising, dusjing, bading osv. kan man fortsatt gjøre som vanlig. Selv har jeg ikke stomi, men har lest mange som har klart å leve et veldig godt liv med det. Vil du vite mer om operasjon ved IBD, klikk her...
For å komme tilbake til førstesiden til crohns sykdom, klikk her